Muoviton maaliskuu – VAIHDA KESTOKASSIIN!

kanssa Ei kommentteja

Ensimmäinen blogipostaukseni JUST LAZYlle

Pyörittelin mielessäni, että pitäisi koittaa jotain kovin positiivista kirjoitella. Uusi verkkokauppa ja kaikkea. Muutoinkaan en koe olevani mikään kirjoittamalla itseäni kovin hyvin ilmaiseva yksilö. Tämä aihe on kuitenkin niin lähellä sitä ydinajatusta miksi ylipäätään olen lähtenyt kierrätysmateriaaleista tuotteita suunnittelemaan, että ajattelin yrittää kirjoittaa siitä ennemmin kuin kehittää jotain keinotekoista “fantsua pöhinää”. Sitä löytynee nykypäivänä helposti muualtakin sellaista kaipaaville.

Muovijätteen aiheuttama ylikuormitus luonnolle

Facebookissa startannut Muoviton Maaliskuu -kampanja, joka ottaa kantaa todella tärkeään asiaan, eli muovin ympäristökuormituksen vähentämiseen. Löytyy fb:sta häsällä #MuovitonMaaliskuu. Tuohon voi siis vieläkin lähteä mukaan!

Muovijäte ei ole aihe, joka ei meitä suomalaisia koskettaisi muutoin kun satunnaisin uutiskuvin valtamerten suunnattomista muovijätelautoista. Myös itsellenikin henkilökohtaisesti hyvin läheinen Itämeri alkaa olla melkoinen jätekaukalo, siis sen jatkuvan ylirehevöitymisen lisäksi. Kuten voi esim. tästä Helsinginuutisten artikkelista lukea. Suomen ympäristökeskus seuraa meriroskatilannetta tarkemmin jatkuvasti ja heidän tutkimustuloksensa osoittavat, että meren roskaantuminen on jo merkittävä ympäristöongelma. Sama mikromuovikuormitus koskee valitettavasti myös tuhansia järviämme.

Jottan tarttis tehrä

Muovien kerrätyksen lisääminen onkin asia, minkä suhteen olisi syytä tehdä paljon ja nopeasti. Onneksi aiheen tiimoilta syntyy nykyään jo paljon avauksia, kuten kiertotaloutta edistävän Suomen kiertovoima KIVOn  MUOVISTA. Lisää näitä! Myös esimerkiksi IRM-Tool -hanke, joka pyrkii törmäyttämään luovia aloja meriteollisuuden kanssa luodakseen uusia toimintatapoja ja businessmahdollisuuksia, on osaltaan etsimässä ratkaisuja myös siihen ongelmaan, että miten alan yritykset voisivat saada hävikkiä kierrätettyä mielekkäästi.

Tämänkaltaiset asiat ovat siis osa sitä syytä, miksi koen mielekkääksi yrittää käyttää muotoilijan osaamistani kierrätystuotteiden suunnitteluun. En toki kuvittele yksin mitään pelastavani, tai halua muutoinkaan kenellekään mitään saarnata, tahi tyrkyttää. Kunhan nyt vähän jorisin ajatuksiani auki.

Aurinkoista kevättä, ja heivatkaa jo ne muovikassit !!

Vastaa